2012. június 10., vasárnap

Lyukkamera képfeldolgozás

A következő módszerrel viszonylag egyszerűen fel lehet dolgozni a lyukkamerában készült  felvételeket. Természetesen a feldolgozáskor is ajánlott legalább félhományban dolgozni, hogy ne érje túl nagy fény a felvételt. A szkennelés során mindenképp éri fény, azonban a tapasztalatok szerint ez nem teszi tönkre a felvételt. Szkennelés után természetesen valamilyen sötét helyen érdemes tárolni a felvételt, hogy későbbre is megőrizhessük.

Ha nedves a papír, akkor szkennelés előtt feltétlenül meg kell szárítani, hogy ne tapadjon hozzá a szkenner üvegéhez, mert akkor foltos lesz a kép.

A szkennelést a szkennertől függően annak szoftverén keresztül, vagy a Windows Paint programjából is lehet csinálni (Fájl - Képolvasóból vagy fényképezőgépből). A beállításoknál válasszuk a színes képet és a felbontást lehetőség szerint legalább 600 dpi-re állítsuk.

Tipp: A felbontás megválasztásánál nagyon fontos figyelembe venni saját szkennerünk tudását. Mielőtt beszekkeljük a képet csináljunk próba szkennelést az adott felbontással. Fontos, hogy a szkenner olvasója ne álljon meg "gondolkozni" épp a felénél, mert akkor csíkos lesz a szkennelt képünk (mivel így több fény éri azon a helyen a fotópapírt a kelleténél).

A beolvasott képet lehetőleg tömörítetlen formátumban (pl. bmp, tiff) mentsük el és minél nagyobb színmélységgel.

Szkennelés után a következőhöz hasonló képet kapunk. A képen ekkor számos szösz és piszok látszik, illetve a kép negatív.



Először a szöszöket kell kiretusálni PhotoShop, vagy más képfeldolgozó program segítségével. Ez elég sokáig tart és aprólékos munka, azonban megéri a fáradtságot, mert a kép sokkal jobban néz ki a végén.

Retusálás menete Photoshopban:

Fel kell nagyítani annyira a képet, hogy jól látszódjanak a szöszök és foltok. Az Airbrush Tool és az Eyedropper Tool segítségével tudjuk retusálni a legkönnyebben a képet, ezeket egymás után váltogatva az I és J betű nyomogatásával. Először mintát veszünk az Eyedropper Tool segítségével a folt környezetéről, hogy olyan színnel javítsunk, mint ami a hiba környékén van. Az Eyedropper Tool Sample Size paraméterét 5x5 vagy 3x3-ra érdemes állítani, hogy ne egy pixel színét vegye mintának, hanem egy kisebb területet átlagoljon. Mintavétel után átváltunk az Airbrush Tool-ra a J billentyűvel. A Brush méretét 3-ra, 5-re vagy esetleg nagyobbra érdemes állítani a javítandó folt nagyságától függően. A Pressuret 25% körülire érdemes állítani. Ezután addig "festékszórózzuk" a hibát, amíg az bele nem olvad a környezetébe.

Ha kész az összes hiba javítása, akkor csinálok érdemes egy mentést csinálni a képről tömörítés mentes formátumban.

A retusált kép így fest (érdemes egymás mellett összehasonlítani a scannelt és retusált képet):



Kivágás / Invertálás / Levels:

Ha nem szeretnénk a retusálással bajlódni, akkor egyből kezdhetjük ezzel a lépéssel is.

Tipp: szkennelés után érdemes gyorsan invertálni, kivágni és beállítgatni a képet, hogy lássuk milyen lesz az eredmény, mielőtt a retusálással töltenénk el sok időt.

Forgassuk el a képet amennyiben szükséges az 'Image', 'Rotate' 'Rotate Cancas - Custom' segítségével.

Jelöljük ki a Rectangular Marquee Tool (M) segítségével a kép hasznos területét.

Edit - Crop segítségével levágjuk a fölösleges szélét a képnek.

Invertáljuk a színeket 'Image' - 'Adjustment' - 'Invert' (Ctrl + I) segítségével.

Tükrözzük a bal-jobb oldalt: 'Image' - 'Rotate' - 'Flip Horizontal' segítségével.

Ezután próbáljuk meg kihozni a maximumot a képből a Levels beállításával ('Enhance' - Brightness / Contrast' - 'Levels'). Itt a kép histogramja látszik, amit állítani tudunk RGB színcsatornánként.



A 'Channel:'-nél RGB van alapértelmezésben kiválasztva, de itt egyenként kell majd beállítanunk az R a G és a B csatornákat. Válasszuk ki először az R-t (Channel: Red).
A histogram alatt található három csúszka. Egy jobb oldalon, egy bal oldalon, egy meg középen. Állítsuk be őket úgy, hogy a jobb oldali a histogram végére, a bal oldali a histogram elejére mutasson (a fenti ábra alapján).

A fenti histogram beállítást csináljuk meg a maradék két színcsatornára is (Green, Blue), majd nyomjuk meg az OK gombot a Levels ablakban.

Tipp: A histogram középső csúszkájának tologatásával tudunk állítani a színeken, ha az eredményen nagyon túlsúlyban lenne valamelyik szín.

Legvégül a Contrast-ot érdemes még beállítgatni érzéssel, ha szükséges ('Enhance' - 'Brightness/Contrast' - 'Brightness/Contrast').


A fenti beállítások a kép alapvető feldolgozására elegendők. Természetesen még lehet színgöbrékkel és más dolgokkal is próbálkozni.


A leírást készítette: Kiss Szabolcs

2 megjegyzés:

  1. A kép elkészülte után szükséges-e a hagyományos előhívási vegyi eljárás,vagy így önmagában kész a kép,és csak szkennelni kell?
    A régi eljárásokra gondolok,mint Hívás,fixálás stb. nem kell?

    József

    VálaszTörlés
  2. Kedves József!
    Nincs szükség egyéb eljárásra, a kémiai folyamatok lejátszódnak a fotópapíron mire scannelésre kerül sor, így a kép már "fixálódik".

    Üdvözlettel,
    Judit

    VálaszTörlés